vineri, 27 mai 2011
Villa Vals
Un proiect interesant,o altfel de amprenta pe un teren in panta,realizat de doi arhitecti Bjarne Mastenbroek si Christian Müller ai firmelor SEARCH , respectiv CMA .
Ideea lor de design a fost de a integra complet constructia in peisaj pentru a evita anumite perturbari in natura.Au redesenat linia de proprietate si arhitectii au incorporat cladirea in planul lor,au turnat un nou etaj din beton si scari care fac legatura cu tunelul din beton.
Accesul la vila se face prin munti,printr-un tunel subteran.Unghiul de vizualizare este uşor înclinat, oferind o imagine si mai dramatica a muntilor izbitor de frumosi de pe partea opusă a văii înguste.
Suprafata construita este de 160m2 cu o capacitate pentru 10 persoane,chiar 12,cu o fatada din sticla care te conduce spre o terasa de 60m2 si inconjurata de o gradina spatioasa de 1300m2 pentru momente de relaxare si de intimitate.
Vila Vals este o locuinta de sine statatoare dezvoltata pe trei nivele,este o vila de lux care ofera liniste si privelijti impresionante .Casa este aproape complet decorat cu design modern din patrimoniul olandez.
Deoarece clădirile în Elveţia au costuri atât de mari, arhitecţii au determinat pentru a face casa auto-suficient.Astfel au creat o cladire de vacanta,o cladire de inchiriere , o miscare care imbunatateste valoarea sa durabila.Aceasta decizie a consolidat instinctul lor de a crea ceva neconventional.
Pentru a pregăti situl, echipa de constructori locali a excavat 36 de metri în partea de deal si a turnat un zid din beton armat . Ei au construit apoi ca o cutie de 52 metri lăţime, 26 metri adâncime şi au închis volumul cu un front concav. S-au folosit forme de beton si o utilizare retinuta de stejar.
Această abordare a condus la o terasă protejata şi o faţadă mare cu ample oportunităţi pentru deschideri.
Casa cuprinde, de asemenea, tradiţiile locale de construcţie, mai ales cu fatada, realizate din piatra split recuperate de pe sit.
In apropierea vilei se afla faimosul Therme Vals,un hotel si un spa ale lui Peter Zumthor.
Cu aceste constructii acest sat pitoresc fara turisti a scapat de acea umbra a tristetii oferindu-i un viitor al durabilitatii.Acesta este inzestrat cu industrie,izvoare Valserwasser,cu acces la centrala hidro-electrica de energie durabila Zervreila.Exista posibilitatea pentru ski,plimbari cu bicicleta pana la altitudini de 3000 metri prin locuri cu linistite suprarealista sau ireala.
La o mica distanta de mers pe jos(ca de aceea esti la munte-sa faci miscare si sa admiri vecinatatile) gasesti o brutarie,un supermarket,o posta,o banca,un restaurant si piata satului.
Numai imaginandu-mi o intoarcere de 360de grade si unde nu ai de admirat decat pajistile verzi si varfurile muntilor,iar iarna totul alb nu pot decat sa ma simt ca intr-un basm.
Ceea ce ma deranjeaza,probabil din cauza cerintelor insistente la facultatea mea,este faptul ca nicio baie nu este ventilata corespunzator.Ce-i drept,in ziua de azi exista o gramada de tehnici care te scapa de micile neplaceri.
“We knew we would not be able to build this house in the Swiss style — in a perfectionist way,” spune Mastenbroek.http://www.blogger.com/img/blank.gif
Este o frumusete poetica,o legatura intre Tara lui Alice si aceasta realitate,o fictiune in care un OZN isi lasa forma pe un teren in panta si era si de asteptat sa se realizeze ceva deosebit daca la aceasta constructie au luat parte atat elevetieni si germani,cat si olandezi.
Este o idee interesanta,chiar daca nu aduce nimic nou in arhitectura,dar este de apreciat aceasta realizare consecventa.
Villa Vals
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu